Cosmetische contactlenzen
Vormstabiele contactlenzen
De vormstabiele contactlenzen dateren uit de jaren 30 van de vorige eeuw. Het materiaal wat destijds werd gebruikt was niet zuurstofdoorlatend (Polymethylmethacrylaat, PMMA) Ook werden maar een paar vormen gemaakt. Tegenwoordig kunnen, met behulp van computertechniek, zoveel vormen gemaakt worden dat op elk hoornvlies wel een passende contactlens gemaakt kan worden.
Ook het materiaal veranderde, maar het duurde tot rond 1970 voordat de eerste zuurstofdoorlatende materialen op de markt kwamen. Sinds die tijd is het zeer hard gegaan met de kwaliteit en de zuurstofdoorlaatbaarheid van deze materialen. Door het goede zuurstoftransport van de moderne materialen kunnen de vormstabiele contactlenzen zonder problemen langer gedragen worden en worden ze goed verdragen al moet je er in het begin even aan wennen.
Vormstabiele contactlenzen bedekken een groot deel van het hoornvlies (het hoornvlies is het voorste heldere laagje van het oog en is gemiddeld 11 mm groot). U begrijpt dat het aanmeten van vormstabiele contactlenzen een uiterst secure aangelegenheid is.
Afhankelijk van het materiaal ligt de levensduur van een vormstabiele contactlens tussen de één en vier jaar. Hoe hoger het zuurstoftransport des te korter de levensduur van de contactlenzen.